BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

ikhwan ceria's access search.

Wednesday, November 16, 2011

GoodNite


i will keeping holding my heart close to you..

i never felt so much love before ..

because there's no one like you..

the only you speak to my heart ...

sigh....

Monday, November 14, 2011

hembusan angin sepoi2 bahasa

aku tak tahu apa yang ku rasakan
dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu


seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)

agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku

tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku



Tuesday, November 8, 2011

sayang menyanyangi


"Sometimes your nearness takes my breath away and all the things I want to say can find no voice. Then, in silence I can only hope my eyes will speak my heart."

Friday, November 4, 2011

cuti-cuti .

lama tak update blog. huhu

hidup ku ade manis ,ada pahit ade masam.

Namun ku akan tetap tabah menghadapi.

kerana ku percaya pada kekuatan hati yang ada. :))


bcoz , i know :

“When i have a rainbow deep down in my heart, my smile will shine bright. i know i have a part of that colorful, magical, feeling when i have a rainbow inside.”
Thank you ,rainbow .. you're so one in a million

Friday, July 22, 2011

Hurrah! Free to stand and sit as I please, and no more awkward walking heheh. =D

I'm back after so long disappeared from being blogger .

nothing much 2 say :

i can see the light on my path to become part of law community in Malaysia .

after my final exams on may 2011.
i went to KL .. for Bank Rakyat Scholarship Program .
i met new friend, enjoy & love the program so much .. and of course after a year hoping to meet again my fren since Pre- law in Uitm foundation .

hey! Luqma
n i heard ur first word to me when i arrived at Kl sentral from KLiA. ' makin bergaya ko ni even duk kedah pun' .ouch! haha. do i care? fashion is a must hahaha

Oke. i enjoyed pretty much attending Yayasan Bank Rkyat progrm ni,. awesome ! Luqman is the head team and i hav being Emcee for that 'Grand Nite' LOL.

i'll work smart and hard for my edu.

Well, second part of my life in June.
something to cheer me up in the midst of all .....
I
'm fucking sad here ..
kinda boring sometime.
sick?? hepi? stable ? LONELY??. no comment.

action speak louder than words


by then , see ya :)

Sunday, January 2, 2011

kes apabila CINTA bertukar BENCI..

first & foremost i have been looking dis cases 4 quiet long. all cases reported in year 2010.
violence crimes terjadi apabila kecederan fizikal tidak kira kecil atau besar!!

kes 1
: cemburu mengila = suami cemburu si isteri keluar bersama SEPUPU sehingga memukul beliau yg dulunye suami beliau sangat penyabar & sopan

kes 2
: kemaluan di toreh suami =seorang nurse di masukkan ke hospital melaka. suaminye berkelakuan kejam coz mdengar suara makluk halus ..appear 2 be unsound mind

kes 3
: Pukul dgn topi keledar =berlaku di bukit Beruntung selangor isteri berusia 33 tahun dipukul sehingga patah kaki dan lebam pada bbrpe anggota badan. (ape nak jadi la,ishh)

kes 4:
Suami duduk atas perut = wanita hamil sebulan keguguran. suspek(suami) menendang belakang dan pinggan isteri. si isteri berusaha melawan tapi suspek duduk di atas perut sambil menekan muka isterinye dgn tangan (ni kire kes murder jugak , unborn baby)

kes 5
: Perut, dada dipijak =kes di kuala Lipis seorang isteri menemui ajal coz kganasan fizikal suami beliau.(al fatihah)...kes ni berlaku lepas ank mereke mgadu kpd lelaki tue yg ibunyer bckp dgn lelaki through fon di rumah ( mybe ank tu x tahu ape, so bgtaw ayhnye tanpa fikir kesan)

oleh itu, kawal la perasaan anda ,jgn hancurkan kebahagian anda coz org yg sdg marah salu btindak dibawah sedar maka tangani lah masalah percintaan anda dgn elok..
SIGH~~~~
Sumber : utusan malaysia, MEGA khamis 30 disember 2010

Wednesday, December 22, 2010

my photo shoot practice...

when u land a modeling job, apa tue, a photo shoot, there are a few things u shud remember b4 going in front of the cameras.

The fashion modeling world as it stands today may be dominated by female models, but more and more men are entering the profession. Led by such name IKHWAN CERIA (hahaha,perasan). No lah, such name, Awal Ashari, or sape2 lah.

if u want to be a model, pay special attention to wut i'm going to guide u for modeling poses.hahaha.. be of what u are okie?oK!.
Breathe : always remember to breathe and appear at ease.

Posture :
Always remember to keep ur back straight and ur shoulders up

Limbs:
If u have one arm long and straight by urside, make sure the other arm is bent

Camera:
To enhance the quality of ur photo shoot, look away from the camera with a mix of head and eye poses. Looking off to the right or left side

Sitting pose: as u think it fits ur body


Smile:
add variety to ur modeling poses, try switching up your smile wit a cute frown, a bratty bout, a friendly laugh

Body:Focus on ur posture, attitude, and facial expressions 2 succeed beyond ur wildest expectations.
MOvement
: suke hati anda, selagi anda tak sesak nafas. haha faint!

dating eratkan hubungan

Antara aktiviti2 ketika berdating.

haha, even aku tak pandai berdating (single till now) tapi aku dapat mengupas sedikit sebanyak melalui beberapa pembacaan & permerhatian, hehe..
1)Makan bersama : tak kira lah dinner, lunch or breakfast sekalipun coz dpt mengeratkan perhubungan anda

2)Bermain boling atau ke taman (bunga,permainan):hahahaha, ini bdsrkan pilihan pasangan masing2 lah yer,diffrent people ve diffrnt mind rite.. ini dapat myegarkan hubungan percintaan anda

3)Ambil gambar sebagai kenangan : gunakanlah camera cybershot ker,digitil ke, ini dpt meningkatkn ekonomi negara jugak kan kan kan??sebabnyer guna tekbologi, cewah, disamping bercinta dpt myumbang ke arah ekonomi ngara (sape suruh dating..hahaha)

4)tampil dengan perubahan : cukuplah sekadar pakaian yang sopan, bersesuian kehendak agama tak perlu sexy2 coz sexy tue kdg2 seksa taw x.kesian pulak an..

5)jangan jadi bisu: jangan nk gatai diam2 pulak, gatai bising2 baru best taw?hahaha. bincangkan perkara sesuai dan elakkan berbincang perkara yang mbawa ke arah keburukan i meant kemaksiatan,maklum la bile dah sayang (sila JAGA MARUAH AGAMA, KELUARGA dan ANDA) !!!

6) Elakan berada di tempat yang terlalu sunyi : dating lah ditempat ramai dah kalau nakdating sangat kan. hahah.. sekurangnya2 dpat mengurangkan peratus dan statistik pembuangan bayi dan kahwin awal..


lepaking saje2 berceloteh ~~

Tuesday, December 21, 2010

Jom senyum beramai2 Wink,wink*

Guys, let me share a fruitful information wit u ya! .
The perfect smile is a reflection of how you feel about yourself. Understand that a terrific smile is more who they are than what they look like. Smiling, laughing, relaxing, and being true are the most important steps to a great photograph.

A nice looking smile is an important aspect of non-verbal communication. A smile is the center of giving thanks, showing appreciation, accepting a deal, falling in love, making small talk and exhibiting inner happiness. I find that when I am naturally happy, grateful for all that I am and have, I smile more realistically than when I just smile for the sake of it.

As science has revealed, there are natural ways to increase the quality of your smile. Here are :

1. Brush your teeth properly. Many people restrict their smile because they’re ashamed at the quality of their teeth. Make sure you give your teeth the time necessary to keep bacteria and plaque away.

2. Avoid snacking. Snacks that are high in sugar and carbs are worse as they can attack your teeth using the acid for as long as 20 minuts.

3. Drink plenty water. The most prominent feature when it comes to your overall health is always about water. Water will ensure your body has plenty fluid and doesn’t suffer from internal dehydration allowing your skin and lips to look smooth and sensational

4. Straight teeth. We’re talking about a good smile here so I’ve got to write about teeth. Having straight teeth is an important facet of beautiful smiling.

5. Live a healthy lifestyle. The most beautiful smile shines from within. Working out, eating right and practicing good overall hygiene will not only promote healthy teeth and gums, it will make you feel good about yourself. Your self-confidence and positive energy will radiate out of your expression’s most important asset – your beautiful smile.

HAHAHA..Like me ya Ikhwan ceria..

stay Ceria guys!!

Sunday, December 19, 2010

gift for men!



While men often think that women are difficult to shop for, women have these same thoughts about men. It can be tough to find a gift for a male whether or not you know the individual well. There are a few cheap gift ideas however that generally can’t go wrong and it is just a matter of using the best judgment in terms of which choice to use.

Most men like the idea of food so giving a man his favorite food or something homemade can be a cheap gift idea. Things like cookies, brownies or various other things as such can make a man quite pleased. While a person might not know the man’s favorite food, there are some types of snacks that the majority of men enjoy.

Video games aren’t always cheap but when a person searches in the right place then it can be the perfect gift idea. It always helps to already know what the man has, but many men play these games for relaxation so if the right game can be found at the right place, it can work out very well. There are many different video games for cheaper prices online.

There are some individuals that like the gifts that are more extraordinary. When a person looks on various websites they can easily find these things. One of these is the category of wacky bathroom accessories including the nose soap dispenser and other such products. They are sure to make the man remember that particular gift giver.

 till then bye..

Saturday, December 18, 2010

Perlembagaan Persekutuan Malaysia ..-law qua law-

Yang Kita Tak Perasan

Isu rasis semakin hangat dan menjadi bahan berita bagi setiap media. Tidak kira cetak atau elektronik, semua berlumba-lumba untuk meletakkan isu rasis sebagai santapan utama para pembaca. Ironinya ia terjadi sewaktu negara kita menyambut kemerdekaan yang ke-53. Sungguh menyedihkan apabila isu ini bukan sahaja berpenyakit di kalangan ahli politik tetapi sudah menular hingga ke akar umbi. Baiklah, cukup saya berbasa-basi di sini. Mari kita pergi ke isu yang utama.

Pertubuhan politik mahupun bukan kerajaan begitu lantang mempertahankan perkara 153 Persekutuan Perlembagaan yang memperuntukkan kedudukan istimewa Melayu dan penduduk asli Sabah dan Sarawak ( oklah ‘hak istimewa’ lagi sesuai). Ia turut dijaga oleh Perkara 159(5) yang memperuntukkan izin Majlis Raja-Raja sekiranya perkara 153 mahu dipinda atau digubal. Ditambah lagi dengan peruntukan dalam akta hasutan seksyen 3 (f) Akta Hasutan 1948 yang memperuntukkan ‘’ A seditious tendency is a tendency to question any matter, right, status, position, privilege, sovereignty or prerogative established or protected by the provisions of Part III of the Federal Constitution or Article 152, 153 or 181 of the Federal Constitution.’’ Justeru, barangsiapa yang cuba mempertikaikan apa-apa persoalan berkaitan perkara 153 mempunyai potensi untuk disabitkan kesalahan dalam Akta Hasutan.


1) Yang kita tak perasan:

Bukan sahaja Perkara 153 yang dijaga oleh Perkara 159(5) dan seksyen 3(f) Akta Hasutan 1948 tetapi juga Bahagian 3 Perlembagaan Persekutuan. Apakah Bahagian 3 itu? Pernahkah ada mana-mana ahli politik memberitahu hal ini?

Bahagian 3 Perlembagaan Persekutuan adalah berkaitan soal kerakyatan. Citizenship.

Nah, di sini sudah terserlah keseimbangan yang dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan. Sesungguhnya kontrak sosial yang berteraskan kedudukan istimewa Melayu dan prinsip kerakyatan Jus Soli telah dijamin dalam perkara 159(5) yang memperuntukkan ‘’ A law making an amendment to Clause (4) of Article 10, any law passed thereunder, the provisions of Part III, Article 38, 63 (4), 70, 71 (1), 72 (4), 152, or 153 or to this Clause shall not be passed without the consent of the Conference of Rulers.’’ Maka di sini jelas bahawa bukan sahaja kedudukan istimewa dipelihara tetapi juga soal kerakyatan berdasarkan prinsip jus soli turut dipelihara dalam Perlembagaan Persekutuan.

2) Yang kita tak perasan:

Seskyen 3(f) Akta Hasutan bukan sahaja memperuntukkan tiada sesiapa yang boleh mempertikaikan atau mempersoalkan apa-apa isu berkaitan Perkara 153 tetapi juga memperuntukkan tiada sesiapa pun yang boleh mempertikaikan atau mempersoalkan apa-apa isu berkaitan Bahagian 3 Perlembagaan Persekutuan yakni kerakyatan. Justeru, mari kita melihat secara saksama: kalau mempertikaikan isu 30% ekuiti bumiputera dalam sektor ekonomi mempunyai potensi hasutan maka sesiapa yang menyuruh orang bukan melayu pulang ke negara masing-masing perlu dilihat termasuk dalam potensi hasutan yang termaktub dalam seksyen 3(f) Akta Hasutan 1948. Kalau sesiapa yang cuba mempertikaikan perkara 153 perlu dimasukkan ke dalam ISA maka sesiapa yang cuba mempertikaikan Bahagian 3 Perlembagaan Persekutuan juga perlu dimasukkan ke dalam ISA. Ini kerana sudah jelas menyuruh atau menghalau orang bukan Melayu supaya pulang ke negara masing-masing bererti menafikan hak kerakyatan mereka di negara ini yang telah dijaga, dipelihara oleh Perlembagaan Persekutuan sejak 53 tahun yang lepas. Bahkan mempersoalkan relevan atau tidak sekolah vernakular juga boleh tersenarai sebagai hasutan sepertimana yang termaktub dalam seksyen 3(e) Akta Hasutan 1948 ‘’ to promote feelings of ill will and hostility between different races or classes of the population of Malaysia’’. Sila rujuk juga: Melan Abdullah v Public Prosecutor [1971] 2 MLJ 280 dan PP v Mark Koding [1982]

Kesimpulan: Sila tutup isu ini. Sekali lagi dimohon: Sila tutup isu ini. Jangan lagi membuka atau cuba menyemarakkan lagi isu perkauman. Apa yang cuba saya nyatakan di atas adalah soal keadilan bahkan dalam Al-Quran sudah menjelaskan ‘’ Janganlah kebencian kamu ke atas sesuatu kaum menyebabkan kamu berlaku tidak adil. Berlaku adillah, sesungguhnya adil itu lebih dekat dengan taqwa’’. Semua rakyat Malaysia baik ahli politik mahupun kakitangan awam, siswa dan pelajar di bangku sekolah tidak perlu mengapi-apikan lagi isu ini. Jika tidak, kita semua berpotensi untuk didakwa bawah Akta Hasutan.

Retrieved from :Mohd Zharif Shafiq. (2010, sept 6). Yang Kita Tak Perasan. My Way. http://pre-lawrian.blogspot.com/2010/09/yang-kita-tak-perasan.html

Thursday, December 16, 2010

bipolar disorder..haha


i HATE this feeling.. she told me that i go in reverse the fear and go into action, so that, i'm ok.

Thursday, November 11, 2010

cinta akan pudar mengikut masa??

Manusia ini tidak pernah akan terasa sunyi apabila diri mereka itu sentiasa mendapat hiburan ataupun dapat seorang teman untuk berbicara dengan mereka.

Ada sesetengah wanita yang tidak boleh hidup tanpa cinta. Bagi mereka, cinta umpama makanan harian seperti nasi. Bukan saja wanita, ada juga lelaki yang begini. Ada pula yang sangat bosan berkasih dengan orang yang sama sementelah jika mereka sudah menjumpai lelaki yang jauh lebih baik daripada anda.

Jadi sebagai lelaki, kalau sudah selalu sangat pasangan anda melahirkan rasa bosan kepada anda, sedar-sedarlah diri kerana mereka sebenarnya bosan dengan sikap anda yang mungkin tidak berubah. Meletakkan perumpamaan, anda berkahwin selama 15 tahun tetapi selama 15 tahun itu jugalah anda tidak perihatin atau mengucapkan ‘selamat hari lahir sayang’ bila tiba harijadinya, adakah rasa cinta itu akan wujud? Kalau sekali dua mungkin mereka akan menerimanya, tetapi jika anda masih begitu juga, ketahuilah, ia sangat membosankan.


Kalau wanita terasa dirinya diabaikan, pasti sukar untuk anda memenangi hatinya semula. Hati wanita, sekali pun dilihat lembut tetapi apabila sudah keras, baling ke dinding pun tidak dapat memecahkannya lagi.

.ape la mlm2 ni pn mgrut aku. haaha


Wednesday, November 3, 2010

let it go wit da flow...

Tuesday, October 12, 2010

entah la

“A relationship is like a rose, How long it lasts, no one knows. Love can erase an awful past, love can be yours, you'll see at last. To feel that love, it makes you sigh, To have it leave, you'd rather die. You hope you've found that special rose, 'cause you love and care for the one you chose.”

Friday, September 24, 2010

even aku ckp aku x sihat.. tapi org x peduli..

Aku x tahu nk bcite ape tapi aku pelik & tension…

Try 2 be strong and do da best in whatever comes to our live. We cannot solely rely on people.

Wake up ..wake up..

Haaa.. hari ini aku ade meeting biro perkhidmatan..biro aku nk anjurkan seminar pelaburan under SME bank program. Ade ke patot diorg letak aku dlm biro protocol and biro tue di kuasai oelh satu kaum sahaja.. mmg la aku pndai cakap bhasa mandarin kn? Hhaha.. seriously, diorg confius yer dgn warganegara saya? Haha..

Tape2 hal itu dh settle last dapat dengan aimie & naim.hehe.. I LIKE..!!!

Biro makanan lak ,..hehehe..dapat la aku makan. Hahaha

Aimie pulak ketua makanan ..mmg sah la mknan nanti die sedup sume dalam perut die. Ahaha..

Am I popular?? Haha..

Muka aku popular face???

Rmaia org kenal???

OMG!! Popularity lagi… tanak!!! Dh x mau da.huhuhuhu..

Okeh! Now nk mkn ubat daa.. nite

Salam 1 islam , 1 mlaysia

Monday, August 30, 2010

brainless stuff

There must be something wrong with myself.
I don’t know what is goin’ on. I feel lost. I feel lonely. I feel nothing.

My temperature might suddenly rise up.

I don’t wanna do this any longer. That’s enough beb!.

Pls syg, pls syg restrain yourself from such brainless stuff.

Stay your self away from that. Hate it syg.

i'm gonna be happy, I know it.
And everyone's gonna witness it.

My head feels weak and suddenly.
It's clear to see it's not them but me. Who's lost my self-identity.

Though, I cant yet figure my self out

I smiled, thinking how self-love comes so naturally for my self.

In fact, we are born loving ourselves soul, mind, and body,
but as the years go on I lost my self.

Pls syg,pls change your life.

Go for it! Go for it! Start a new life!

*syg* = myself

Friday, August 13, 2010

sentap

I look for beauty in the world,
but every beautiful thing reminds me of you.

Always, i will look up into the sky and wonder if you is looking at that same sky. If you are remembering me, missing me.

The smallest and most insignificant thing will get my heart racing and i'll have to try to hold back my tears.

But no one knows.
I am trying so,
so hard.

Tuesday, August 10, 2010

ramadan yg sayu

AHLAM WASAHLAM YA RAMADAN….

4 almost two months I ve been in sintok valley ..

Come across in ma mind dat , I never thought dat I gonna bpuasa kat kedah lagi..kedah,kedah and kedah again..

Tape lah.takdirku di kedah ku..

Tibe2 aku rindu time bpuasa bersama membe2 kat uitm dlu…

Tapi skrg aku akn merasakn pglaman puasa di bukit kachi sintok valley UUM nie..huhu

Even jauh nun di utara tanah air.. aku dah mula saying dgn NORTHEN University of MALaysia..

Teringat kat parents, adik2, kakak, abg n my uncle….

Sepatotnyer aku balik semalam tapi tiket dh abes..

Tbe2 aku rase susahnyer jd anak perantauan nie…

Tue lah kn..

Nti nk balik keje kt tmpt negeri sendiri lah.. cari org umh pn kt ngri sndiri lah..

Xpyh jauh..

Nti susah nk balik raya, gado sana sini.. hehe..

Tadi gi alor star dgn nazrul,naim n mie (dak sabah) xknl sgt..

At least dh merasa zmn bndar drp kat bukit uum ni kn..hehe

Ok la even pnt..x penah2 dlm idop aku naik bas 1 jam berdiri drp uum ke a.star..

Haha..dasyat!..

Balik2, driver bas UNic UMM cite psl hantu kt uum byk especially kt DPP YB & mUAlaamat..nasib baek bukit kachi xbyk..tapi still ade..

Tak pelah, kesdihan dlm hati xdpt digmbrkn dlm aty, xdpt mymbut rmadan pertama bsma family..

Tapi sacrifice meant a lot to our self..

Keceriaan harus kekal..SMILE> while typing dis , my emotional

berdayu2 hmpir nanges,,tapi saya tetap kene SMILE>

..alhamdullilah…



Friday, July 9, 2010

alhamdulilah

Salam sejahtera..


Pertama kali aku melangkah kaki ke UUM sebelum pndftrn ..

Fikiran n perasan ku bercmpur baur dgn ketakotan,gembirA dan keluh kesah..namun, aku tetap bsyukur di kurniakn rezeki dan dilimpahi dgn rhmat ALLAh ini..

Akhirnya aku dapat melanjutkan pelajaran dlm bachelor in law..

Aku skrg tinggal di Dewan PEnginapan PElajar (DPP)SME bANk yg terletak 4 Km away from main campus..

So kne nek bas kalu nk gi kampus n balik DPP..idop sorg mahasiswa bukan senang.. SUPERsiswa!!

Okeh?

Haha

DPP SME bank nie.. di BUKIT KACHI yg sejuk n tinggi..

Ok la facilities yg canggih dan best!!..

Cukup la utk idop…

Cume skrg.. aku risau mcm mne nk cari dewan kuliah n kelas, kampus UUM ni sgt besar.. takot sesat…hauhuhu..

Ape2pn.. semoga Allah memberkati dan merahmati perjuangan aku dalam mendalami idop sbgi seorg mahasiswa ..

Mencari ilmu biar dari selatan ke utara, timur ke barat..lagipun di UUM nie.. 1 malaysia n 1 dunia..

Ahhaha

Mcm2 kaum ada termasok foreign student.. hehe..

Lastly..

YA ALLAH berikan lah aku KEKUATAN dalam mghadpi kesukaran idop dan berkati serta rahmati lah pembelajaran aku kat UUM dengan pensyarah2 yg bergelar PhD (Dr, Profoser, prof madya dan sebgainyer,,)

Amiin…..